Utazó Planetárium
  kezdőlap bemutatkozó referenciák árak műsorok planetáriumról kapcsolat
Bemutatkozó

A feltűnő, érdekes, vagy éppen félelmet keltő égi jelenségek azok figyelmét is felkeltik, akik nem foglalkoznak rendszeresen az égbolt megfigyelésével. Fényes üstökösökre, tűzgömbökre már az emberiség korai időszakában is felfigyeltek. Az iparosodás előtt, illetve a korábbi történelmi időkben is, amikor a mindennapi élet arra kényszerítette az embereket, hogy több időt töltsenek a szabadban, az éjszakai ég teljes pompájával a legtöbb ember életének megszokott része volt. Nem csak a kor tudósai, hanem például a pásztorok, akik éjszaka őrizték nyájaikat, vagy a hajósok pontosan ismerték a Hold és a bolygók szabályos járását és a kevésbé megjósolható jelenségeket is. A mai ember számára is csodálatos szórakozást nyújthat a csillagos égbolt megfigyelése derült, sötét éjszakákon.

A digitális planetárium új lehetőséget teremt arra, hogy megismerjük a csillagos égbolt jelenségeit, megértsük az égi jelenségek hátterében húzodó természeti törvényeket. Szeretnénk azokkal is megismertetni az égbolt jelenségeit, akiknek - mivel nagyvárosokban élnek - nincs nagyon lehetőségük az éjszakai égboltot teljes pompájukban megfigyelni. A planetárium amellett, hogy lehetőséget ad az égi jelenségekben való gyönyörködésre, mint például a bolygók, csillagködök, távoli galaxisok, segít a világegyetemről és a körülöttünk lévő világról kialakított képünk bővítésére, mélyebb megértésére.

Az UtazóPlanetárium csapata hisz abban, hogy a csillagászati és űrkutatási ismeretek nemcsak szemgyönyörködtető képeket jelenthetnek, hanem látogatóink betekinthetnek a csillagok lenyűgöző világába, megismerhetik a csillagos égen megfigyelhető szabályosan és szabálytalanul ismétlődő jelenségeket, melyek megfigyelése indította el az emberiséget a természettudományos fejlődés máig is tartó útján. Emellett szeretnénk elősegíteni a csillagok és a bolygók szabad szemmel vagy távcsővel történő megfigyelését is, hisz a planetáriumban megismert jelenségeket mindenki nyomon követheti maga is.

Cégünkről

Az Utazó Planetárium tudományos és ismeretterjesztő céget okleveles csillagász kutatók és egyetemi oktatók hozták létre azzal a céllal, hogy látványos és szórakoztató formában ismertesse meg a csillagok távoli világát, és kedvet teremtsen az éjszakai égbolt szabadszemes vagy távcsöves megfigyeléséhez. Cégünk rendelkezik egy hordozható digitális planetáriummal, valamint egy felfújható planetáriumi kupolával, mellyel már az ország számos általános és középiskolájában, művelődési házában, óvodájában jártunk, emellett több rendezvényen is részt vettünk, ahol hosszabb/rövidebb ismeretterjesztő műsorokkal szórakoztató formában ismertettük meg az égbolt csodáit a közönséggel.

Minden jog fenntartva
© Utazó Planetárium Kft, 2012-2015
Web: Forgács-Dajka Emese